Składniki:
- w opisie ciasto biszkoptowe,
1 kiść winogrona czerwone,
1 słoiczek po dżemie moje jabłka papierówki,
1 sztuka galaretka agrestowa,
1 sztuka galaretka wiśniowa
biszkopt: 2 jajka - 3 łyżki gorącej wody - 10 dag cukru - torebka cukru waniliowego - 10 dag mąk - 10 dag ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oprócz dwóch mąk i proszku wszystkie składniki dobrze ubić do mocnego spienienia, potem po trochu dodawać przesiane mąki z proszkiem - wylać do tortownicy trochę wysmarowanej masłem i piec w 170C ok 30 40 minut- ja piekłam w prodiżu ok 35 minut - ostudzony przekroić na pół
winogrona sparzyć i obrać ze skórki - potem przed położeniem do ciasta przekroić każdą na pół i kłaść przekrojoną częścią na ciasto
jeden placek biszkoptu włożyć do blaszki i nasączyć go dobrze np. herbatą z cytryną - na placek nałożyć jabłka papierówki ze słoiczka z mojego przepisu TUTAJ i dodać trochę winogron i wylać na nie tężejącą galaretkę agrestową i położyć drugi placek i nasączyć go też herbatą, delikatnie placek docisnąć i do lodówki - gdy już zastygnie na wierzch rozłożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką wiśniową i do lodówki najlepiej na całą noc
bardzo delikatne, wilgotne słodko-kwaśne torcikowe ciacho......
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!