12.10.2012

smarowidło kiełbasiane w smaluszku...

Składniki:


6 szt kiełbasa śląska, 1 szt cebula, 1 kostka smalec, 1 łyżka majeranek, - szczypta cayenne, 1 łyżeczka czosnek granulowany, 1 do smaku maggi

natchnienie na to smarowidło jest od Jolanta Perz-Straga - Czas na biwak, czyli smalec domowy z kiełbasianą wkładką straga.blox.pl

moja wersja to kiełbasa śląska i smalec w kostce + przyprawy

kiełbasę obrać z flaka, kawałki kiełbasy do robota i posiekać na drobniutko

na ciut smalcu podsmażyć cebulkę, dodać masę kiełbasową i podsmażać na rumiano mieszając

pod koniec dać resztę smalcu /jak smarowidło ma być więcej smaluszkowe to smalcu dać więcej niż tę kostkę/

dać przyprawy i po 2 min odstawić z ognia - gorące przekładać do słoiczków i mocno zakręcić

nie trzeba pasteryzować

smarowidło jest dobre na chlebek ale też może być jako okrasa do pierogów, ziemniaków, klusek, do jajówy......
SMACZNEGO !!!!

5 komentarzy:

  1. Ooo, muszę wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, a jak smakuje mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe takie domowe smarowidło, mąż lubi takie jadło, więc moze skusze się na jego zrobienie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie smarowidła robiła moja babcia, wspomnienie dzieciństwa. Świeża pajda chleba i smarowidło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to smarowidło,czasami sama je robiłam ale obecnie kupuję w Lidlu gotowe smarowidło,jest super.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!