Składniki:
1,5 kg papryka kolorowa,
ZALEWA:
1 szklanka ocet 10 %,
3 łyżki cukier,
2 łyżki Sól,
6 szklanek woda,
2 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liście laurowe,
1 łyżka gorczyca,
3/4 kg cebula,
DO SŁOIKA:
3 łyżki kminek ziarna,
3 łyżeczki pieprz mielony,
3 łyżki olej
z tej ilości papryki i cebuli wyszły 2 słoiki 3/4 i 1 litrowy
paprykę obrać i pokroić na większe kawałki - włożyć do wrzącej wody i gotować ze 2 minuty - wylać na sito
zalewę zagotować z podanych składników
paprykę wkładać do słoików do 3/4 objętości - na wierzch nałożyć cebulę z zalewy
do każdego słoika wsypać po łyżeczce pieprzu mielonego, po łyżce kminku
zalać gorącą zalewą z przyprawami i do każdego słoika wlać po łyżce oleju i mocno zakręcić
pasteryzować w garnku słoiki postawione na zakrętkach około 5 minut
wystudzone słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce.....
SMACZNEGO!!!
Jakie pyszności zawsze wymyślisz ;)
OdpowiedzUsuń