13.10.2012

matiasy w piernikowej przyprawie w oleju...

Składniki:


1 opak. matiasy, 1 łyżeczka przyprawa do piernika, 1 mała cebula, - do smaku cukier, - do smaku ocet 10 %, - do zakrycia śledzi olej, - do smaku pieprz czarny grubomielony

matiasy /paczka ok.300 gram/ wymoczyć wg uznania= ja ze 3 x zmieniam wodę co 20 minut

matiasy pokroić na kawałki

piernikową przyprawę wymieszać z pieprzem, cukrem, olejem, octem

pokroić cebulkę w kostkę i dać do matiasów

połączyć wszystkie składniki razem i do lodówki

najlepsze są na drugi dzień.....
SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Ciekawa jestem jak to smakuje, czy warto poświęcić śledzie dla takiego smaku. Choć skoro są już dobre na drugi dzień, to może zrobię kiedyś kilka na taki sposób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak się lubi korzenne smaki przypraw, to śledź w tej przyprawie jest bardzo smakowity, u nas co jakiś czas się domagają takiego śledzika....spróbuj zrobić jeden filet matiasa na próbę....

      Usuń
  2. Nop myslę, że przy następnym robieniu śledzików tak zrobię. Zreszta widzę u Ciebie wiele inspiracji kuchennych dla siebie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!