Składniki:
1 opak. matiasy,
1 łyżeczka przyprawa do piernika,
1 mała cebula,
- do smaku cukier,
- do smaku ocet 10 %,
- do zakrycia śledzi olej,
- do smaku pieprz czarny grubomielony
matiasy /paczka ok.300 gram/ wymoczyć wg uznania= ja ze 3 x zmieniam wodę co 20 minut
matiasy pokroić na kawałki
piernikową przyprawę wymieszać z pieprzem, cukrem, olejem, octem
pokroić cebulkę w kostkę i dać do matiasów
połączyć wszystkie składniki razem i do lodówki
najlepsze są na drugi dzień.....
SMACZNEGO!!!
Ciekawa jestem jak to smakuje, czy warto poświęcić śledzie dla takiego smaku. Choć skoro są już dobre na drugi dzień, to może zrobię kiedyś kilka na taki sposób.
OdpowiedzUsuńjak się lubi korzenne smaki przypraw, to śledź w tej przyprawie jest bardzo smakowity, u nas co jakiś czas się domagają takiego śledzika....spróbuj zrobić jeden filet matiasa na próbę....
UsuńNop myslę, że przy następnym robieniu śledzików tak zrobię. Zreszta widzę u Ciebie wiele inspiracji kuchennych dla siebie.
OdpowiedzUsuń