Składniki:
10 szt matiasy,
2 łyżki koperek,
3 łyżki musztarda,
2 łyżki cukier,
3 łyżki ocet winny,
1 szt cebula w kosteczkę,
ile potrzeba olej
my matiasy w różnych wersjach możemy jeść bardzo często - tak je lubimy....
matiasy wymoczyć - ze 4x po 15 minut zmieniając wodę
musztardę + cukier + ocet winny wymieszać /ja czasami dodaję 1 łyżkę octu zwykłego/
cebulkę aby tylko do smaczku
pokroić w kosteczkę
matiasy odsączyć i pokroić w paski ok 2-3 cm i układać w słoiku:
matiasy + posypać koperkiem + ciut cebuli + ciut sos musztardowy =
i tak do wyczerpania matiasów, na koniec wlać nie za dużo oleju i lekko ubić łyżeczką
w słoiku w lodówce mogą być do tygodnia - u nas góra 1,5 dnia.....
SMACZNEGO!!!!
U mnie też dziś matjasy, tylko w śmietance ;)
OdpowiedzUsuń