Składniki:
380 ml woda letnia z kranu,
1 łyżka olej,
1 po łyżeczce cukier i sól,
50 dag/typ 650 mąka pszenna,
5 dag/typ 2000 mąka żytnia,
1 łyżeczka kardamon mielony,
2 łyżki płatki owsiane,
2 łyżki siemię lniane ziarna,
2 łyżeczki drożdże suche
składniki wkładać do miski wg kolejności podania, wyrabiać mikserem spiralami na wolnych obrotach do połączenia składników, potem na najwyższych z 10 minut
nakryć po skończeniu wyrabiania ściereczką i odstawić do wyrośnięcia około 2 godziny
blaszka z pergaminem i włożyć do niej ciasto chlebowe i nakryć ściereczką, teraz włączyć piekarnik i zanim się nagrzeje do 220C ciasto niech rośnie, przed włożeniem do piekarnika posmarować pędzelkiem maczanym w ciepłej wodzie
piec w 220C ok 35-40 minut
upieczony chleb wyłożyć na kratkę, ja kładę na miseczce aby ostygł i nie zaparował spód chlebka
tak wygląda pyszny, domowy chlebek.......
SMACZNEGO!!!!
Musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuń