Składniki:
15 dag masło zimne,
1 sztuka jajko,
1/2 szklanki cukier,
1 mały cukier wanilinowy,
2 szklanki mąka pszenna,
2 płaskie łyżeczki proszek do pieczenia,
1 sztuka budyń czekoladowy bez cukru,
1/2kg śliwki węgierki
w takiej wersji kruszonkę z dodatkiem budyniu zrobiłam pierwszy raz i powiem nieskromnie, że wyszła smaczna....
nożem posiekać w misce mąkę, masło, jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia
pod koniec wsypać budyń czekoladowy- używam niemiecki, gdyż jest mocniej kakaowy i jeszcze posiekać do kruszonki
śliwki umyć i wypestkować
tortownica /20cm/ z pergaminem, na dno wsypać większą połowę kruszonki i dać gęsto na wierzch śliwek
posypać resztą kruszonki
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 40 minut - inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut
ostudzone posypać pudrem cukrem
smakuje z listkiem mięty i można zajadać smaczne ciacho......
SMACZNEGO!!!
Musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńjak Ty kusisz ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na słodkości. :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam, bo warto ....
OdpowiedzUsuń