Składniki:
Ciasto:
25 dag mąka puszysta Lubella,
1/2 kostki tłuszczu,
1 jajko,
1/2 szklanki cukru,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Nadzienie:
10 sztuk starte jabłka,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżki cukru,
2 krople olejku waniliowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 żółtka,
5 dag mąki puszystej Lubella,
ubita piana z 2 białek
4 duże śliwki węgierki
tłuszcz i jajka temperatura pokojowa - mąka z proszkiem przesiana
wszystkie składniki ciasta włożyć do misy robota i z 1 minutę wyrabiać na najniższych obrotach - potem ze 3-4 minuty na średnich - powstanie sypka kruszonka
misę odstawić do lodówki na 1 godzinę
tortownica 20 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką
na sztywno ubić pianę
jabłka obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka
dobrze wymieszać jabłka z sokiem z cytryny, cukrem, żółtkami, mąką, cynamonem, olejkiem
dodać pianę do jabłek i delikatnie wymieszać
ciasto wysypać do blaszki i łyżką formować wyższy bok na rancie blaszki
na środek ciasta wyłożyć nadzienie z jabłek i poukładać połówki śliwek skórką na dół
włożyć do nagrzanego prodiża i piec około 50-60 minut - po 25 minutach wyłączyć dolną grzałkę, aby spód się nie przypiekł
inne piecyki nagrzane 180-190C i 50-60 minut
upieczone zostawić do dobrego ostudzenia
ta moja "babcina" szarlotka jest krucha z wyśmienitym nadzieniem z jabłek......POLECAM.....SMACZNEGO!!!!
Kaszubki to fajne kobitki:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis,chętnie skorzystam
OdpowiedzUsuń