17.09.2012

truskawka:cukiniowa galaretka ...

Składniki:



1 sztuka około 2,5 kg cukinia, 1/2 szklanki woda, 2 sztuki galaretka truskawkowa, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżeczki kwasek cytrynowy

 

umytą cukinię obrać ze skóry - łyżeczką usunąć miąższ z pestkami

w robocie na tarczy do marchewki starłam cukinię

cukinię startą włożyć do garnka i wlać 1/2 szklanki wody - dusić z 20 minut mieszając

po tym czasie wsypać 2 galaretki, cukier, kwasek cytrynowy i dusić z 10 minut mieszając

gorące przekładać do czystych słoików i mocno zakręcić - postawić słoiki na zakrętkach i zostawić do ostudzenia

idealna cukiniowa galaretka do tostów, bułki z masłem, naleśników, do przekładania ciast, wafli....
SMACZNEGO!!!!

2 komentarze:

  1. Może się skuszę, bo u mnie na ogrodzie jej jeszcze dużo, a placków, leczo i w słoikach mamy już dość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że by mi zasmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!