1 sztuka około 2,5 kg cukinia,
1/2 szklanki woda,
2 sztuki galaretka truskawkowa,
1/2 szklanki cukier,
2 łyżeczki kwasek cytrynowy
umytą cukinię obrać ze skóry - łyżeczką usunąć miąższ z pestkami
w robocie na tarczy do marchewki starłam cukinię
cukinię startą włożyć do garnka i wlać 1/2 szklanki wody - dusić z 20 minut mieszając
gorące przekładać do czystych słoików i mocno zakręcić - postawić słoiki na zakrętkach i zostawić do ostudzenia
idealna cukiniowa galaretka do tostów, bułki z masłem, naleśników, do przekładania ciast, wafli....
SMACZNEGO!!!!
Może się skuszę, bo u mnie na ogrodzie jej jeszcze dużo, a placków, leczo i w słoikach mamy już dość :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że by mi zasmakowało ;)
OdpowiedzUsuń