26.09.2012

selerowo cukiniowo porowe placki...

Składniki:


1 duży-ok.40 dag seler korzeń, 1 średnia cukinia, 1 duży por, 2 gałązki seler liście, 2 sztuki jajka, 1 łyżeczka pieprz mielony, 1,5 łyżeczki jarzynka, 2 szklanki mąka pszenna

seler obrać i pokroić na kawałki - por umyty pokroić na kawałki - z umytej cukinii usunąć pestki i pokroić na kawałki

w robocie na tarczy "wiórki" zetrzeć cukinię ze skórą

zmienić teraz na tarczę do tarcia ziemniaków i zetrzeć seler, por, liście selera

starte warzywa posolić 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 30 minut

teraz dodać jajka, pieprz, jarzynkę i mąkę - wszystko dobrze wymieszać, jak ciasto jest za luźne dodać z wyczuciem mąki

ja smażę jeden placek i jeśli smaży się dobrze tzn., że mąki jest akurat

na gorącym oleju smażyć placki na rumiano z obu stron

placki mają niesamowicie smaczny smak....można podać ze śmietaną lub sosem....POLECAM SZCZERZE.....takie placki moja babcia kaszubka smażyła już ....dzieści lat temu
SMACZNEGO!!!!

2 komentarze:

  1. O, takiego miksu w plackach jeszcze nie stosowałam. Muszą być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!