8.09.2012

kminkowe ogórasy na zimę ziutuli-kaszubki zalane wrzątkiem...

Składniki:


5 kg ogórki gruntowe, 1 duży pęczek zestaw do kiszenia, 1 sztuka do słoika liście laurowe Prymat, 2 sztuki do słoika ziele angielskie Prymat, 1 łyżeczka pełna do słoika kminek ziarna, - ile potrzeba wrzątek, - ile potrzeba cukier sól, 6 ząbków na słoik czosnek ząbki

na 1 litr wrzątku sypię po 1 łyżce soli i cukru

w cukrze i soli ogórki są jędrne

ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 1 godzinę - potem je opłukać i na sito

do czystych słoików wkładać po troszku kopru, liści i korzeni chrzanu, ząbki nieobrane czosnku i ziele z laurowym - ciasno układać ogórki

na wierzch sypać ziarna kminku

zalewać wrzącą wodą i mocno zakręcać słoiki przez ręcznik - stawiać na zakrętkach i zostawić do ostudzenia na kilkanaście godzin - tak zalane nie trzeba pasteryzować - sprawdzone od kilku pokoleń

gotowe słoiki schować w ciemnym miejscu stawiając już normalnie na denkach.....w zimie pyszne kminkowe kiszone ogórki..
SMACZNEGO!!!!
 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!