22.09.2012

dynia z jabłkiem i galaretką agrestową na zimę w słoiku....

Składniki:



1,5 kg dynia, 3/4 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 1 łyżeczka kwasek cytrynowy, 1 sztuka galaretka agrestowa, 1 szklanka woda

 

dynię około 5 kg podzielić na 3 części

obrać ze skóry i usunąć pestki

jedną część dyni zetrzeć w robocie na grubych oczkach razem z jabłkami

włożyć do dużego garnka - wlać 1 szklankę wody i zagotować co jakiś czas mieszając

gotować około 20 minut - mieszając - my lubimy dynię 'al dente', nie rozgotowaną

po tym czasie wsypać cukier, kwasek i galaretkę agrestową

z 5 minut na większym ogniu gotować cały czas mieszając

gorącą dynię przekładać do czystych słoików i mocno zakręcić

pasteryzować słoiki około 5 minut - stawiając je zakrętkami na dnie garnka

wyjąć z garnka i też słoiki postawić na zakrętkach do wystudzenia

słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce

taką dynię lubimy do naleśników, przekładania i pieczenia ciast, do tostów i bułek z masłem.....POLECAM.... - w tej wersji "al dente" SMAKUJE JAK ANANAS....
SMACZNEGO!!!!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!