14.09.2012

bitki schabowe najprostsze i najlepsze na obiad...

Składniki:


8 porcji schab bez kości, 3 łyżki mąka do obsypania, 1/2 kostki masło do smażenia, 2 łyżeczki pieprz mielony Prymat, 1 łyżeczka jarzynka Kucharek, 2 szklanki woda do podlania, 2 łyżki śmietana, 2 pełne łyżki mąka, 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Prymat mielona, - do smaku magi, 2 łyżki koperek siekany

umyte schabowe nie za cienko rozbić tłuczkiem - najlepiej przez woreczek - nie pryska i nie szarpie mięsa - obsypać schabowe mąką

na patelni rozgrzać masło lub palmę i smażyć na rumiano posypane sporo pieprzem mielonym i jarzynką schabowe z każdej strony

dolać 2 szklanki wody i pod przykryciem dusić około 20 minut na mniejszym ogniu

śmietanę 18% wymieszać z mąką i gałką muszkatołową

zagęścić sos mieszając - na koniec wsypać koperek i doprawić maggi do smaku

najprostsze i najlepsze bitki schabowe na obiad....podałam z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami....a jak pachnie apetycznie obiad...
SMACZNEGO!!!!

2 komentarze:

  1. a jak pachnie i smakuje....nie przedobrzone przyprawami...

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają, a ja tak dawno nie jadłam bitek! :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!