Składniki:
8 porcji schab bez kości,
3 łyżki mąka do obsypania,
1/2 kostki masło do smażenia,
2 łyżeczki pieprz mielony Prymat,
1 łyżeczka jarzynka Kucharek,
2 szklanki woda do podlania,
2 łyżki śmietana,
2 pełne łyżki mąka,
1 łyżeczka gałka muszkatołowa Prymat mielona,
- do smaku magi,
2 łyżki koperek siekany
umyte schabowe nie za cienko rozbić tłuczkiem - najlepiej przez woreczek - nie pryska i nie szarpie mięsa - obsypać schabowe mąką
na patelni rozgrzać masło lub palmę i smażyć na rumiano posypane sporo pieprzem mielonym i jarzynką schabowe z każdej strony
dolać 2 szklanki wody i pod przykryciem dusić około 20 minut na mniejszym ogniu
śmietanę 18% wymieszać z mąką i gałką muszkatołową
zagęścić sos mieszając - na koniec wsypać koperek i doprawić maggi do smaku
najprostsze i najlepsze bitki schabowe na obiad....podałam z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami....a jak pachnie apetycznie obiad...
SMACZNEGO!!!!
a jak pachnie i smakuje....nie przedobrzone przyprawami...
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają, a ja tak dawno nie jadłam bitek! :(
OdpowiedzUsuń