25 dag/opakowanie makaron nitki Lubella ugotowany,
1 łyżka oregano,
1 łyżeczka papryka słodka,
1 łyżeczka papryka chilli,
2 sztuki jajka,
3/4 - 1 szklanki tarta bułka,
- ile potrzeba olej do smażenia
makaron nitki ugotować w osolonej wodzie lub taki co został nie zjedzony dzień wcześniej - odlać na sito aby dobrze obciekł z wody - najlepiej go użyć do kotletów po kilku godzinach, jest zimny i lekko kleisty
nitki włożyć do miski i dodać przyprawy, jajka, tartą bułkę 3/4 lub 1 szklankę i dobrze wymieszać
dłonie zwilżone wodą i formować kotlety nie za grube ok.1,5 cm - na gorącym oleju smażyć kotlety na chrupiąco-rumiano z obu stron
nitkowe kotlety są naprawdę pyszne jako same do zjedzenia z surówką lub polane sosem grzybowym, mięsnym i na drugi dzień odsmażane na oleju....
.....POLECAM SPRÓBOWAĆ.........SMACZNEGO!!!!!
Świetny pomysł. Na pewno spróbuję je zrobić:)
OdpowiedzUsuńkotlety z makaronu? idealne na studencki koniec miesiąca :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie podjadam jednego na zimno...pycha i polecam...
Usuńzostały mi 4 sztuki i odsmażyłam nitkowe kotlety na drugi dzień na oleju i są smacznie chrupiące.....
OdpowiedzUsuń