3.08.2012

"nitki" makaronowe kotleciki....

Składniki:



25 dag/opakowanie makaron nitki Lubella ugotowany, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka papryka chilli, 2 sztuki jajka, 3/4 - 1 szklanki tarta bułka, - ile potrzeba olej do smażenia

 

makaron nitki ugotować w osolonej wodzie lub taki co został nie zjedzony dzień wcześniej - odlać na sito aby dobrze obciekł z wody - najlepiej go użyć do kotletów po kilku godzinach, jest zimny i lekko kleisty

nitki włożyć do miski i dodać przyprawy, jajka, tartą bułkę 3/4 lub 1 szklankę i dobrze wymieszać

 

dłonie zwilżone wodą i formować kotlety nie za grube ok.1,5 cm - na gorącym oleju smażyć kotlety na chrupiąco-rumiano z obu stron

 

 

nitkowe kotlety są naprawdę pyszne jako same do zjedzenia z surówką lub polane sosem grzybowym, mięsnym i na drugi dzień odsmażane na oleju....
.....POLECAM SPRÓBOWAĆ.........SMACZNEGO!!!!!

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Na pewno spróbuję je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kotlety z makaronu? idealne na studencki koniec miesiąca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie podjadam jednego na zimno...pycha i polecam...

      Usuń
  3. zostały mi 4 sztuki i odsmażyłam nitkowe kotlety na drugi dzień na oleju i są smacznie chrupiące.....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!