Składniki:
1/2 kostki drożdże,
2 sztuki jajka,
1/4 szklanki mleko letnie,
1/4 szklanki olej Beskidzki,
- szczypta sól,
1/2 szklanki cukier,
2,5 szklanki mąka pszenna,
1 łyżka sok z cytryny,
3 sztuki papierówki,
20 sztuk śliwki węgierki,
2 łyżeczki kardamon,
2 łyżeczki cynamon
dobri brzadowi kuch kaszebsczi = pyszna drożdżówka kaszubska z owocami
ZACZYN: drożdże wkruszyć do miski i dodać mleko letnie, olej, sól, cukier, jajka i widelcem trochę roztrzepać
nakryć talerzem i na ok 40 minut do podrośnięcia zaczynu
tortownica 24 cm z papierem do pieczenia
do zaczynu podrośniętego wsypać mąkę, dodać sok z cytryny i mikserem spiralami wyrabiać około 10 minut
nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę
ciasto wyłożyć do blaszki i przy brzegach poukładać kawałki obranych papierówek wciskając do ciasta - posypać papierówki kardamonem
na papierówki i ciasto poukładać dość gęsto połówki śliwek przyciskając do ciasta - posypać je cynamonem
blaszkę włożyć do prodiża i teraz włączyć do prądu grzałka góra/dół i piec około 40-45 minut
do innych piecyków też włożyć i dopiero włączyć - piec w 200C 40-45 minut
to ciasto szybko znika z talerza......SMACZNEGO!!!!
Ojj na pewno pyszna ;) akurat na działce wysyp papierówek i śliwek, więc chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuń