27.07.2012

kładzione kluski kopytkowe marchewkowo-ziemniaczane z tymiankiem....

Składniki:


50 dag ziemniaki ugotowane, 30 dag marchewka ugotowana, 1 sztuka jajko, - ile potrzeba mąka pszenna, 1 łyżka tymianek, 1/2 łyżeczki jarzynka, 1 łyżeczka olej do wody, 20 dag boczek na skwarki, 1 sztuka cebula czerwona, 1 sztuka cebula biała

ugotowane dzień wcześniej ziemniaki z marchewką jeszcze ciepłe pokroiłam na kawałki i zmiksowałam blenderem i zostawiłam w lodówce na drugi dzień

masę podzielić na 4 części i jedną wyjąć - wsypać tam mąki dość czubato

dodać jajko, tymianek, jarzynkę i wszystko dobrze połączyć łyżką - masa powinna być dość luźna

do wrzątku z olejem kłaść z łyżki kopytka kluskowe (łyżkę zanurzam we wrzątku i nabieram masę) - po wypłynięciu gotować z 2 minuty - cedzakiem wyjmować na talerz

usmażyć boczek z cebulami, pieprzem

kluski kopytkowe polać skwarkami z cebulką..... smak jest wyborny i są delikatne w konsystencji....
SMACZNEGO!!!!

1 komentarz:

  1. Fajny przepis, znam tylko klasyczne kopytka lub kluski leniwe:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!