7.06.2012

papierówki na szarlotkę w słoiku na zimę...

Składniki:


2 kg jabłka papierówki, 2 szklanki cukier, 4 sztuki goździki, - ile potrzeba do posypania wierzchu w słoikach cynamon, 2 sztuki cytryny sok

wielkość słoików wg uznania

papierówki obrać, pokroić na kawałki i wsypać do garnka - dodać goździki, sok z cytryny i cukier - ja za dużo cukru nie dodaję, lubimy mniej słodkie a zawsze do ciasta można dosłodzić przed pieczeniem

dać ciut wody, zamieszać i dusić na ogniu mieszając z 10 minut
na koniec duszenia trochę rozgniatam jabłka tłuczkiem do ziemniaków -lubię kawałeczki w szarlotce

do słoika wkładam gorące i wierzch posypuję cynamonem /cynamon zapobiega pleśniom/

mocno zakręcić słoik i pasteryzować z 10 min /wkładam do zimnej wody i gotuję/

co roku robię około 200 słoików i ledwo starczy na zimową porę - doskonałe papierówki do szarlotek, ciast, do grzanek jako dżem i do naleśników...
...SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. domowe przetwory są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis - lecę wypróbować :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy8/25/2020

    Przez ten cynamon popsuły mi się wszystkie słoiczki w tydzień a wyparzałam słoiki i gotowałam nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon właśnie zapobiega pleśni,bakteriom, więc nie wiem czemu nie wyszło...Ja tak robię od dawna jak moja mama i babcia i nie ma problemu,jak mam duży zapas zrobiony słoików to nawet i 2 lata przetrwają i są dobre do ciast.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!