Składniki:
2 kg jabłka papierówki,
2 szklanki cukier,
4 sztuki goździki,
- ile potrzeba do posypania wierzchu w słoikach cynamon,
2 sztuki cytryny sok
wielkość słoików wg uznania
papierówki obrać, pokroić na kawałki i
wsypać do garnka - dodać goździki, sok z cytryny i cukier - ja za dużo cukru nie dodaję, lubimy mniej słodkie a zawsze do ciasta można dosłodzić przed pieczeniem
dać ciut wody, zamieszać i dusić na ogniu mieszając z 10 minut
na koniec duszenia trochę rozgniatam jabłka tłuczkiem do ziemniaków -lubię kawałeczki w szarlotce
do słoika wkładam gorące i wierzch posypuję cynamonem /cynamon zapobiega pleśniom/
mocno zakręcić słoik i pasteryzować z 10 min /wkładam do zimnej wody i gotuję/
co roku robię około 200 słoików i ledwo starczy na zimową porę - doskonałe papierówki do szarlotek, ciast, do grzanek jako dżem i do naleśników...
...SMACZNEGO!!!
domowe przetwory są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis - lecę wypróbować :)))
OdpowiedzUsuńPrzez ten cynamon popsuły mi się wszystkie słoiczki w tydzień a wyparzałam słoiki i gotowałam nie polecam
OdpowiedzUsuńCynamon właśnie zapobiega pleśni,bakteriom, więc nie wiem czemu nie wyszło...Ja tak robię od dawna jak moja mama i babcia i nie ma problemu,jak mam duży zapas zrobiony słoików to nawet i 2 lata przetrwają i są dobre do ciast.
Usuń