9.06.2012

bułeczki brioszki z marmoladą....

Składniki:
150 ml mleko letnie, 10 dag palma stopiona, 1 płaska łyżeczka sól, 7 dag cukier, 3 sztuki jajka, 40 dag mąka, 2 czubate łyżeczki drożdże suszone, - ile potrzeba marmolada lub dżem

3 jajka dobrze roztrzepać widelcem w szklance i wlać do miski zostawiając trochę na dnie szklanki do posmarowania brioszek

do jajek dodać stopiony tłuszcz, letnie mleko, sól, cukier, mąkę przesianą i na koniec suszone drożdże

mikserem spiralami wyrabiać z 5-7 minut i przykryte talerzem odstawić do wyrośnięcia na ok 1- 1,5 godziny 

ciasto wyrośnięte wyjąć z miski i podzielić na porcje - z każdej porcji zrobić placuszek i nałożyć łyżkę marmolady na środek

placuszek złożyć na pół - brzegi podwinąć i lekko ukulać w rękach bułeczkę 


kłaść do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką posypanej i posmarować resztką jajka 

włączyć kuchenkę do 200C i zanim się nagrzeje brioszki niech podrosną - piec ok 30 minut

ja piekłam w nagrzanym prodiżu ok 35 minut - zostawić do wystygnięcia - bułeczki brioszki lubimy na śniadanie i na podwieczorek......SMACZNEGO!!!!!...polecam sprawdzone rady wypieków drożdżowych....TUTAJ

2 komentarze:

  1. O właśnie takich ostatnio marzę :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze przyznać, że od wczoraj kiedy pierwszy raz upiekłam chałkę, jestem zakochana w takich wypiekach. Muszę wypróbować jak będzie więcej czasu :)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!