150 ml mleko letnie, 10 dag palma stopiona, 1 płaska łyżeczka sól, 7 dag cukier, 3 sztuki jajka, 40 dag mąka, 2 czubate łyżeczki drożdże suszone, - ile potrzeba marmolada lub dżem
3 jajka dobrze roztrzepać widelcem w szklance i wlać do miski zostawiając trochę na dnie szklanki do posmarowania brioszek
do jajek dodać stopiony tłuszcz, letnie mleko, sól, cukier, mąkę przesianą i na koniec suszone drożdże
mikserem spiralami wyrabiać z 5-7 minut i przykryte talerzem odstawić do wyrośnięcia na ok 1- 1,5 godziny
placuszek złożyć na pół - brzegi podwinąć i lekko ukulać w rękach bułeczkę
ja piekłam w nagrzanym prodiżu ok 35 minut - zostawić do wystygnięcia - bułeczki brioszki lubimy na śniadanie i na podwieczorek......SMACZNEGO!!!!!...polecam sprawdzone rady wypieków drożdżowych....TUTAJ
O właśnie takich ostatnio marzę :) Pycha!
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, że od wczoraj kiedy pierwszy raz upiekłam chałkę, jestem zakochana w takich wypiekach. Muszę wypróbować jak będzie więcej czasu :)!
OdpowiedzUsuń