Składniki:
CIASTO KRUSZONKA:
2 szk1 mąka tortowa, 15 dag tłuszcz stopiony masło lub palma,
2 szt żółtka,
1 szkl cukier,
0,5 szkl wiórki kokosowe,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszek do pieczenia
MASA SEROWA:
1 kg twaróg,
1 torebka budyń śmietankowy,
1 szkl cukier,
3 szt jajka,
10 dag tłuszcz stopiony,
4 krople olejek cytrynowy,
1 szt skórka z cytryny
pyszny,wilgotny sernik pieczony w prodiżu z grzałką góra/dół
kruszonka- ze składników wyrobić mikserem kruszonkę
masa serowa- z 5 jaj ubić pianę, 3 żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopiony wystudzony tłuszcz, dodać budyń lub kartoflankę, skórkę i sok z cytryny, dodać ser, na końcu dodać pianę ubitą i delikatnie wymieszać masę
tortownica wysmarowana masłem i tartą bułką- na dno dać większą połowę kruszonki, dać masę serowa i na wierzch resztę kruszonki
tortownicę włożyć do prodiża i włączyć - piec ok 50-60 minut
przez otworki w pokrywie sprawdzić patykiem do szaszłyków ciasto - po upieczeniu wyłączyć prodiż i zostawić pokrywę prodiża trochę odchyloną na ok. 15 minut - blaszkę wyjąć z prodiża i zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc
sernik jest wilgotny, lekki i szybko się zjada...............
SMACZNEGO!!!
Widzę, ze nie tylko Ty pieczesz w prodiżu :)
OdpowiedzUsuńwww.magicznykociolek.blox.pl