7.06.2012

parówki ukryte w ziołowym chlebie domowym...

Składniki:

400 ml mleko z wodą letnie, 2 łyżki olej, 1 łyżka oregano, 1 łyżka kminek ziarna, 1 łyżka papryka słodko ostra, 1 łyżka czarnuszka, 4 łyżki płatki żytnie, 1 po łyżeczka cukier sól morska, 60 dag/typ 750 mąka pszenna, 2 łyżeczki pełne drożdże suszone, 4 sztuki parówki cienkie, 1 sztuka cebula posiekana, - ile trzeba olej do posmarowania

do miski włożyć sól, cukier, olej, paprykę, czarnuszkę, kminek ziarna, płatki żytnie, mleko wymieszane na pół z wodą - 400 ml letnie i wszystko rozmieszać

ok 60-70 dag mąki = wsypać przesianą mąkę i na koniec drożdże suszone i mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut - nakryć talerzem i do wyrośnięcia ok 1 godziny - po wyrośnięciu z 3 minuty wyrabiać ręką podsypując ewentualnie ciut mąki

2 keksówki /25x10 cm/ posmarować olejem i obsypać mąką - na dno rozłożyć ciasto ok 2 cm grubości - położyć po 2 parówki i między nie wsypać posiekaną cebulę - nakryć resztą ciasta - ręce posmarować olejem i ciasto się nie klei przy rozkładaniu w formie - tępą stroną noża maczanym w wodzie zrobić skośne nacięcia - odstawić do podrośnięcia i teraz włączyć piecyk na 200C - ja piekłam w nagrzanym prodiżu grzałka góra-dól po 40 minut każdą blaszkę

po upieczeniu chlebek wyłożyć z blaszki na kratkę do ostudzenia - kroić na desce ok 3 cm kromki

parówki ukryte w chlebie lubimy na zimno lub jeszcze letnie z barszczykiem do picia....i jak najbardziej na syte śniadanie w chłodne dni lub śniadanie w podróży....
SMACZNEGO!!!
AKCJA:

2 komentarze:

  1. jak ładnie wyrosło. musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z keczupem i jak mam z kiszonej kapusty surówk...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!