28.05.2012

puchate drożdżowe rumowe jabłkowe ciasto z prodiża....

Składniki:


1/2 kostki drożdże świeże, 1/2 kostki tłuszcz stopiony, 1 szklanka mleko letnie, 3/4 szklanki cukier, - szczypta Sól, 60 dag mąka pszenna, 1 buteleczka aromat rumowy, 8 sztuk jabłka, - ile potrzeba cukier puder, 2 sztuki jajka

polecam rady o cieście drożdżowym a zawsze wyjdzie pyszne: TUTAJ

drożdże wkruszyć do miski - jajka, tłuszcz, mleko, cukier, sól roztrzepać widelcem i wlać do drożdży - przykryć talerzem na 40 minut

potem wsypać mąkę przesianą i cały aromat rumowy - mikserem spiralami wyrabiać ok 5 minut - nakryć talerzem na 1 godz. do wyrośnięcia


jabłka pokroić w grubsze ósemki i posypać je ciut cynamonem, kardamonem, cukrem waniliowym

ciasto podzielić na pół i wyłożyć 2 okrągłe blaszki ciastem lub 1 dużą prostokątną - na wierzch gęsto poukładać jabłka

włożyć do nagrzanego piekarnika 2 blaszki lub osobno każdą do prodiża i piec ok 30 - 35 minut - dobrze ostudzone posypać pudrem cukrem

bardzo puchate i lekkie drożdżowe ciacho...
SMACZNEGO!!! prodiż z grzaniem "góra-dół" ma temperaturę około 200C, jak np. spód ciasta jest gotowy ale góra jeszcze nie to wyjąc wtyczkę dolną i dalej piec.... lub odwrotnie gdy góra się przypieka to wyjąć wtyczkę i dalej piec

5 komentarzy:

  1. JA tylko pieke w prodiżu bo jest szybciej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz zdjęcia torche złej jakości bo mam tylko aparat w telefonie a to 2mpx :( te drugie zdjęcie rolady zrobiłąm już aparatem który pożyczyłam od brata. Muszę sobie sprawić jakis dobry sprzęt ale sie nie znam :( A takiego typu ciasta robiłam nie raz w tym kiedys bez wyrabiania. Drożdżowe ciasto jest najlepsze a z owocami to już sie nie mówi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję.... A biszkopt zawsze można nasączyć wodą albo sokiem z cytryny. I najlepiej jest go piec tez w piekarniku a jak w prodiżu to bez termoobiegu bo on wysusza

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,

    właśnie zabieram się za ww ciacho.pytanko,bo nigdzie nie widzę w jakiej temp.piec w prodiżu?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!