Składniki:
1/2 kostki drożdże świeże,
1/2 kostki tłuszcz stopiony,
1 szklanka mleko letnie,
3/4 szklanki cukier,
- szczypta Sól,
60 dag mąka pszenna,
1 buteleczka aromat rumowy,
8 sztuk jabłka,
- ile potrzeba cukier puder,
2 sztuki jajka
polecam rady o cieście drożdżowym a zawsze wyjdzie pyszne: TUTAJ
drożdże wkruszyć do miski - jajka, tłuszcz, mleko, cukier, sól roztrzepać widelcem i wlać do drożdży - przykryć talerzem na 40 minut
potem wsypać mąkę przesianą i cały aromat rumowy - mikserem spiralami wyrabiać ok 5 minut - nakryć talerzem na 1 godz. do wyrośnięcia
jabłka pokroić w grubsze ósemki i posypać je ciut cynamonem, kardamonem, cukrem waniliowym
ciasto podzielić na pół i wyłożyć 2 okrągłe blaszki ciastem lub 1 dużą prostokątną - na wierzch gęsto poukładać jabłka
włożyć do nagrzanego piekarnika 2 blaszki lub osobno każdą do prodiża i piec ok 30 - 35 minut - dobrze ostudzone posypać pudrem cukrem
bardzo puchate i lekkie drożdżowe ciacho...
SMACZNEGO!!! prodiż z grzaniem "góra-dół" ma temperaturę około 200C, jak np. spód ciasta jest gotowy ale góra jeszcze nie to wyjąc wtyczkę dolną i dalej piec.... lub odwrotnie gdy góra się przypieka to wyjąć wtyczkę i dalej piec
JA tylko pieke w prodiżu bo jest szybciej :D
OdpowiedzUsuńWiesz zdjęcia torche złej jakości bo mam tylko aparat w telefonie a to 2mpx :( te drugie zdjęcie rolady zrobiłąm już aparatem który pożyczyłam od brata. Muszę sobie sprawić jakis dobry sprzęt ale sie nie znam :( A takiego typu ciasta robiłam nie raz w tym kiedys bez wyrabiania. Drożdżowe ciasto jest najlepsze a z owocami to już sie nie mówi :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.... A biszkopt zawsze można nasączyć wodą albo sokiem z cytryny. I najlepiej jest go piec tez w piekarniku a jak w prodiżu to bez termoobiegu bo on wysusza
OdpowiedzUsuńdzięki...wypróbuję, może się uda...
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńwłaśnie zabieram się za ww ciacho.pytanko,bo nigdzie nie widzę w jakiej temp.piec w prodiżu?
Pozdrawiam