7.09.2025

drożdżowe na suchych drożdżach i oleju ze śliwkami i kruszonką z airfryer...

Składniki:

drożdże suche 1 opakowanie, mąka tortowa 50 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie - suche składniki wymieszać w misce.

Dodać do miski 2 żółtka, 2 jajka, mleko letnie 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki i wszystko wyrobić mikserem hakami z 3 minuty na najwyższych obrotach.

Miskę nakryć ręcznikiem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

Ciasto wyłożyć do formy silikonowej 23 cm, na cieście ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką, foremkę włożyć do kosza airfryera. 

Ustawić airfryer na 150 C i 40 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest suchy, jeśli trzeba to dopiec w 170 C 5 minut - przed podaniem posypać pudrem cukrem, ciasto jest smaczne z chrupiącą kruszonką.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!