3.07.2025

multicooker: przetwory na zimę, sos z papryki, cukini, czosnku...

Składniki:

papryka czerwona 3 kg, cukinia 4 sztuki większe, czosnek 2 główki duże, cebula 1 sztuka większa, olej rzepakowy 10 łyżek, sól 1 łyżka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, papryka osyra 1 łyżeczka, cukier 4 łyżki, ocet winny 2 łyżeczki, żelfix uniwersalny dr. Oetker 

 

 Cebulę obrać, pokroić do rozdrabniacza, dodąć obrane ząbki czosnku i zmiksować, wysypać na talerz. 

Z papryki usunąć nasiona, opłukać, pokroić na kawałki do rozdrabniacza i zmiksować, wysypać do miski - w moim rozdrabniaczu na 4 razy powtarzałam. 

Cukinie umyć, pokroić do rozdrabniacza i zmiksować, wsypać do miski. 

Przygotowałam w multicookerzena programie gołąbki - do misy wlać olej, włączyć program gołąbki, wsypać cebulę z czosnkiem, zamknąć i po 8 minutach otworzyć i wymieszać, wsypać paprykę, wymieszać i zamknąć. 

Po 17 minutach otworzyć, wsypać cukinię, wymieszać, zamknąć. po 13 minutach otworzyć, wsypać sól, pieprz, parykę, cukier dodać ocet winny i wymieszać, w trakcie mieszania wsypać żelfix uniwersalny, mieszając gotować z 2 minuty. 

Wyparzone, czyste  słoiki napełniać gorącym sosem do pełna, mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać ww ciemnym, chłodnym miejscu - sos jest idealny do makaronu, kaszy, ziemniaków, ale też do pieczywa, tostów, tortilli........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!