10.05.2025

pyszne, proste naleśniki szpinakowo-czosnkowe......

Składniki:

szpinak odmrożony 2 opakowania, czosnek 1 główka duża, masło klarowane 1 łyżka, cebula 1 sztuka większa, kostka rosołowa 1 sztuka, anyż ziarenka 4 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, twaróg półtłusty 25 dag, sól 1 łyżeczka, jajka "L" 2 sztuki + mąka pszenna 5 łyżek + mleko 3/4 litra

naleśniki z tego przepisu  "kliknij i ZOBACZ- naleśniki"

Cebulę obraną pokroić drobno w kostkę, podsmażyć w garnku na maśle klarowanym na blado złoty kolor, dodać obrane ząbki czosnku starte na tarce czosnkowej, dodać kostkę rosołową, ziarenka anyżu, paprykę, pieprz i wymieszać, podsmażać wszystko z 3 minuty.

Teraz dodać odmrożony szpinak razem z wodą odmrożoną, wymieszać i pod przykryciem gotować z 10 minut na mniejszym ogniu, dodać rozdrobniony widelcem twaróg, wymieszać i gotować z 2 minuty.

W misce wymieszać dobrze rózgą jajka, mąkę, mleko, sól i wlać do szinaku, mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.

Zrobiłam większą ilość szpinaku, to, co zostanie z nadziewania naleśników, do lodówki i np. za dwa dni do makaronu jest gotowy szpinak. 

  Usmażone naleśniki posmarować szpinakiem i składać "na 4" - pyszne naleśniki smakują również na zimno.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!