szpinak odmrożony 2 opakowania,
czosnek 1 główka duża,
masło klarowane 1 łyżka,
cebula 1 sztuka większa,
kostka rosołowa 1 sztuka,
anyż ziarenka 4 sztuki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
twaróg półtłusty 25 dag,
sól 1 łyżeczka,
jajka "L" 2 sztuki + mąka pszenna 5 łyżek + mleko 3/4 litra
naleśniki z tego przepisu
"kliknij i ZOBACZ- naleśniki"
Cebulę obraną pokroić drobno w kostkę, podsmażyć w garnku na maśle klarowanym na blado złoty kolor, dodać obrane ząbki czosnku starte na tarce czosnkowej, dodać kostkę rosołową, ziarenka anyżu, paprykę, pieprz i wymieszać, podsmażać wszystko z 3 minuty.
Teraz dodać odmrożony szpinak razem z wodą odmrożoną, wymieszać i pod przykryciem gotować z 10 minut na mniejszym ogniu, dodać rozdrobniony widelcem twaróg, wymieszać i gotować z 2 minuty.
W misce wymieszać dobrze rózgą jajka, mąkę, mleko, sól i wlać do szinaku, mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Zrobiłam większą ilość szpinaku, to, co zostanie z nadziewania naleśników, do lodówki i np. za dwa dni do makaronu jest gotowy szpinak.
Usmażone naleśniki posmarować szpinakiem i składać "na 4" - pyszne naleśniki smakują również na zimno.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!