20.03.2025

zupa ogórkowa na wywarze z klopsików...

Składniki:
mielone z szynki 50 dag, bułka pszenna moczona w wodzie 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", kasza manna 3 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, cebula posiekana drobno 1 sztuka średnia, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka

woda 2 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, włoszczyzna 1/4 pęczka, rozdrobniona w rozdrabniaczu, śmietana 100 gram 12% + mąka pszenna 3 łyżki + woda 1 szklanka

zupa: ogórki starte 1 opakowanie 50 dag, woda 1,5 litra, suszone baldachimy kopru 1 łyżka, papryka ostra suszona 3 szczypty

ziemniaki pokrojone w kostkę 70 dag, woda osolona 1 litr



Starte ogórki wsypać do garnka, dodać dodatki, wodę ii po zawrzeniu gotować pod przykryciem z 25 minut na średnim ogniu.

Ugotować do miękkości ziemniaki i zostawić w wodzie z gotowania.

Bułkę odcisnąć dobrze z wody, dodać do mielonego, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wyrobić, odstawić do lodówki na 20 minut.

W tym czasie zagotować wywar z podanymi składnikami ale bez śmietany, gotować po zawrzeniu 15 minut, po tym czasie formować zwilżonymi dłońmi nie duże klopsiki i wkładać do gotującego się wywaru, klopsiki po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 15 minut, potem je cedzakiem wyjąć na talerz.

Do wywaru wlać ugotowane ogórki, gotowac z 5 minut, wlać ziembiaki z wywarem, gotować z 5 minut, na koniec śmietanę z dodatkami dobrze wymieszać i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić solą, pieprzem - zupę podawać z klopsikami, jest smaczna, aromatyczna, rozgrzewająca.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!