2.03.2025

szybkowar- pyszna łopatka do pieczywa...

Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości 1,30 kg, przyprawa grill z warzywami 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 300 ml


Świeży kawałek nie tłustej łopatki, jeśli trzeba to odciąć tłustsze z chrząstką kawałki, nożem ponacinać na płaski kawałek, na wierzch posypać 3/4 opakowania przyprawy, pieprz mielony, natrzeć, zawinąć w rulon i nitką ciasno owijać cały rulon, wierzch natrzeć resztą przyprawy.

W garnku szybkowara stopić smalec, wsypać ziele angielskie i liść laurowy i na rumiano podsmażyć rulon i odkrojone kawałki mięsa z każdej strony.

Do podsmażonego dodać kostkę rosołową, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut, w szybkowarze wystudzić.

Wyjąć mięso na talerz, z rulonu usunąć nitkę (wywar z gotowania dodaję do bigosu lub do woreczka i zamrażam na później), pokroić w cienkie plastry i można jeść - bardzo smaczne domowe mięsko na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!