8.02.2025

szybkowar- pyszna rolada z boczku do pieczywa...

Składniki:
boczek świeży bez kości około 1,3o kg, cebula 1 sztuka duża, ząbki czosnku 8 sztuk, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, ostra papryka 1 lyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, sól 1 łyżeczka

smalec 5 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 kubki


Cebulę obrać, pokroić na kawałki, wsypać do rodrabniacza, dodać obrane ząbki czosku i rozdrobnić dobrze.

Płat boczku rozłożyć na płasko i wyłożyć zmiksowaną cebulę, posypać przyprawą, papryką, solą, pieprzem, majerankiem.

Wszystko na boczku rozetrzeć i zwinąć boczek w roladę, mocno obwiązać np sznurkiem lub jak ja, kordonkiem, odstawić do lodówki na 12 godzin.

Do szybkowara dać smalec, ziele i liść, do gorącego smalcu włożyć boczek, z każdej strony pidsmażyć na rumiano, następnie dać kostkę rosołową, wlać wode i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 55 minut, zostawić w szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, ja robię wieczorem i do rana zostawiam.

Boczek wyjąć z szybkowara, usunąć nitkę, pokroić na plastry, tłuszczyk dać do miseczk, jest smaczne do chlebka - taki boczek to pyszne mięsko domowe na każdą okazję......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!