7.01.2025

pyszne kotleciki ryżowe z cukinią z airfryer...

Składniki:
ryż ugotowany 2 woreczki, cukinia 1 większa, cebula 1 sztuka średnia, jajka 2 sztuki "M", pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, sól 1 łyżeczka


Ryż w woreczkach ugotować na kleisty 20 minut, woreczki wyjąć, odsączyć z wody i wystudzić.

Opłukaną cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać 1/2 łyżeczki soli i wymieszać, zostawić na 15 minut, nabrać do ręki porcję cukinii i mocno odcisnąć z wody, wsypać do miski, dodać pokrojoną drobno cebulę.

Dodać jajka, przyprawy, mąki obie i dodać wystudzony kleisty ryż z woreczków, wszystko dokładnie wymieszać.

Od razu formować kotlety z 2 cm grubości, układać w foremce silikonowej 22 cm, lekko z góry je spłaszczyć i spryskać odrobiną oleju każdy kotlet.

Airfryer ustawić na 200Cm 13 minut, włożyć do kosza foremkę, zamknąć kosz i włączyć, po 13 minutach po sygnale kotlety obrócić na drugą stronę i dalej w 200C, 8 minut. 

Zielony ogórek zetrzeć na tarce, wycisnąć 2 ząbki czosnku z praski, dodać do smaku cukier, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy, wlać jogurt 330 ml i dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać, i jest sos do kotletów - kotlety podawać z sosem ogórkowym, najlepiej smakują wystudzone........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!