12.08.2024

"oszukane" zrazy z mielonego mięsa z airfryer...

Składniki:
mielona łopatka 1 kg, jajka 2 sztuka "M", tarta bułka 4 łyżki, woda zimna 3/4 szklanki, przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 2 łyżeczki, boczek wędzony 15 dag, cebula 2 szuki większe, ogórki kiszone 2 sztuki większe, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba


mielone mięso, jajka, sól, przyprawa do wieprzowiny, tartą bułkę, pieprz mielony dokładnie ręką wyrobić z 2 minuty.

Cebule, boczek, ogórki kiszone pokroić w kostkę.

Mielone wyrobione podzielić na 3 części, zwilżonymi dłońmi nabrać porcję mięsa, uformować  placek.

Nałożyć na środek pokrojone dodatki, posypać ciut pieprzem mielonym.

Formować rolady owalne, skleić mięso tak, aby farsz był w środku.

Obtoczyć roladki w mące pszennej, forma silikonowa 22 cm spryskana olejem, układać w formie, jeśli pozostał nadmiar farszu to wsypać go do formy, farsz i wierzch zrazów spryskać olejem.

Włożyć do airfryer, ustawić program manual, 190C, czas 20 minut i włączyć.

Po tym czasie zrazy obrócić, spryskać olejem, wlać do formy 1 szklankę wody i dalej na 190C, czas 20 minut i zrazy są gotowe.

Formę z kosza airfryera wyjąć, zrazy wyjąć na talerz, cały wywar wlać do garnuszka, dodać kostkę rosołową, wlać wodę, wsypać mąkę pszenną, mieszać rózgą od razu do zagotowania i zagęszczenia sosu, do sosu włożyć zrazy - w airfryer bez smażenia na patelni, gotowania zrazy są delikatne, mniej tłuste, podawać z czym się lubi........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!