29.07.2024

soczysta wątróbka kurczaka z cebulą z multicooker...

Składniki:
wątróbka z kurczaka 1 kg, mąka pszenna do panierki - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka płaska, cebula 4 sztuki większe, sól 3/4 łyżeczki, cukier 3/4 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka


świeżą wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyków (wycinam nożyczkami), oczyszczoną wątróbkę opłukać i na durdzlaku zostawić do odsączenia wody.

Wątróbkę z durszlaka wsypać do woreczka z mąką (nie sypie się mąka na blat) i w zamkniętym worku potrząsać i obsypać mąką.

Do misy multicookera wlać olej, ustawić na pieczenie - 160C i włączyć, po 5 minutach dodać wątróbkę, zamnąć pokrywę i smażyć 15 minut.

Następnie pokrywę otworzyć, posypać pieprzem, wymieszać wątróbkę, dodać masło i smażyć dalej 12 minut, po tym czasie wyłączyć multicooker i silikonową łopatką wątróbkę wyjąć do miski.

Do tłuszczu po wątróbce wsypać obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, posypać solą, cukrem, ponownie ustawić program pieczenie, 160C, zamknąć pokrywę i 8 minut smażyć cebulę. ponownie wymieszać cebulę i smażyć z 8 minut, potem dodać majeranek i gotowe, cebulę podać z wątróbką- wątróbka to nasze jedno z ulubionych dać podrobowych, smażona w multicooker jest soczysta, delikatna i najważniejsze: bez pryskania, strzelania tak jak na patelni się smaży.........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Świetny przepis, uwielbiam dania, które nie brudzą kuchni. Multicooker to świetne rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy8/01/2024

      To prawda, wątróbki, słonina na smalec czy skwarki i innych wiele, wczoraj gołąbki robiłam na programie, bez podsmażania, i w upalny dzień można coś ugotować, pozdrawiam 🌞

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!