18.07.2024

ciasto kakaowo-pomarańczowe z truskawkami z airfryer...

Składniki:

jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 150 ml, sok z 1 pomarańczy, mąka tortowa 2,5 szklanki, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, truskawki mrożone 50 dag 1 opakowanie, cukier puder do posypania - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa=  truskawki odmrozić na sitku, sok z odmrożonych  do nasączenia ciasta będzie.

Do miski dać jajka, cukier, sok z pomarańczy, olej i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty. wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i krótko mikserem utrzeć na dość gęste ciasto.  

Foremkę silikonową 22 cm ciut spryskać olejem, ciasto dać do foremki, poukładać odmrożone truskawki na cieście.

Włożyć do kosza airfryera, ustawić na 175C i 30 minut (nie trzeba nagrzewać tak jak piekarnik), po tym czasie sprawdzić patyczkiem środek ciasta czy jest upieczone, gotowe ciasto po upieczeniu polać sokiem z odmrożonych truskawek wymieszanym z 1 łyżeczką pudru cukru i wystudzić w foremce,  przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest wypieczone również od spodu, airfryer Philips XXL hd9651 daje radę  z ciastami różnymi i przy okazji mniej prądu od piekarnika............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!