29.06.2024

delikatne kotlety rybne z airfryer...

Składniki:
filety dorsza 1 kg, jajka 2 sztuki "M", cebula 1 sztuka duża, boczek wędzony parzony 6 plastrów 1 opakowanie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do ryb 2 łyżeczki, szczypiorek cienki 1 pęczek, natka pietruszki 4 łodyżki, tarta bułka 3/4 szklankki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba (3-4 łyżki)


Filety odmroziłam na durszlaku, woda z nich odciekła, filety na kawałeczki i do rozdrabniacza włożyć, dodać jajka, kawałeczki boczku wędzonego parzonego, cebulę w kawałkach i wszystko dobrze rozdrobić.

Dodać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, posiekany szczypiorek cienki i natkę pietruszki, sól, pieprz mielony, przyprawę do ryb i wszystko dokładnie wyrobić ręką.

Na dłoni rozetrzeć ciut oleju rzepakowego, łyżką nabrać porcję ryby i uformować kotlety z 23 cm grubości, układać w silikonowej 23 cm formie, delikatnie spłaszczyć każdy kotlet, spryskać wierzch olejem.

Włożyć do kosza airfryera, ustawić na program ryby, temperatura 200C, 12 minut - kotlety po tym czasie obrócić i teraz na 200C, 10 minut, kotlety gotowe, powtórzyłam jeszcze 2 razy - nie ma z patelni pryskania tłuszczu i jest minimum oleju użyte - wykorzystałam świeże filety dorsza, które po zakupie zamroziłam, po odmrożeniu idealne na kotlety rybne a pieczone w airfryer są bez nadmiaru tłuszczu, są z wierzchu chrupiące a w środku soczyste, delikatne...........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Przepis na delikatne kotlety rybne z airfryera brzmi świetnie! Prosty do wykonania, zdrowy, bez nadmiaru tłuszczu, a efekt końcowy - chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Idealna alternatywa dla tradycyjnego smażenia. Na pewno wypróbuję!






    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!