27.10.2023

kapusta młoda na podgardlu duszona na szybko...

Składniki:
kapusta młoda 3 główki, podgardle wieprzowe 70 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, ocet winny 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki


Młodą kapustę pokroić na za drobno, na średnio grubsze kawałki do miski.

Świeży kawałek podgardla nie za tłusty drobno pokroić w kosteczkę.

W garnku smażyć na rumiano, pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, kostkę rosołową, smażyć jeszcze z 3 minuty, zamieszać i wsypać pokrojoną kapustę, wymieszać.

Dusić pod przykryciem na średnim ogniu z 8 minut, kapusta puści swoje soki, więc wody nie dolewać.

Dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać posiekany koperek i mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.

Smaczna kapusta jako samodzielne danie lub dodatek do dań obiadowych - pyszna młoda kapusta na szybko, zamiast boczku jest nie za tłusty kawałek podgardla, doskonale pasuje do wysmażenia również do smarowidła czy smalcu...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!