Składniki:
kapusta młoda 3 główki,
podgardle wieprzowe 70 dag,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
cukier 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka,
ocet winny 1 łyżeczka,
koperek 1 pęczek,
mąka pszenna 2 łyżki
Młodą kapustę pokroić na za drobno, na średnio grubsze kawałki do miski.
Świeży kawałek podgardla nie za tłusty drobno pokroić w kosteczkę.
W garnku smażyć na rumiano, pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, kostkę rosołową, smażyć jeszcze z 3 minuty, zamieszać i wsypać pokrojoną kapustę, wymieszać.
Dusić pod przykryciem na średnim ogniu z 8 minut, kapusta puści swoje soki, więc wody nie dolewać.
Dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać posiekany koperek i mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.
Smaczna kapusta jako samodzielne danie lub dodatek do dań obiadowych - pyszna młoda kapusta na szybko, zamiast boczku jest nie za tłusty kawałek podgardla, doskonale pasuje do wysmażenia również do smarowidła czy smalcu...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!