3.10.2022

szybkowar- gulasz z biodrówki na szybki obiad...

Składniki:
biodrówka bez kości 1 kg bez tłuszczu i 60 dag z tłuszczykiem, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 4 sztuki średnie, woda 1/2 litra + 2 łyżki przyprawy w płynie, mąka pszenna 3łyżki, śmietana 12% 100 gram, woda 2 szklanki, kostka rosołowa 1 sztuka, natka pietruszki 1/2 pęczka, dodatek do gulaszu jaki się lubi


Biodrówkę bez kości z tłuszczykiem opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej strony natrzeć olejem wymieszanym z przyprawą do wieprzowiny, papryką słodką i pieprzem mielonym czarnym, schować do lodówki na kilka godzin.

Do garnka szybkowara wlać olej i rozgrzać, włożyć z marynatą biodrówkę i z każdej strony zrumienić na rumiano na większym ogniu, dodać kawałki cebuli.

Następnie do szybkowara wlać 1/2 litra wody z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 45 minut na średnim ogniu.

Gdy spadnie ciśnienie z szybkowara otworzyć i zostawić do przestygnięcia w chłodnym miejscu (ja robię wieczorem i do rana zostawiam w szybkowarze otwartym) pod przykryciem.

Mięso wyjąć, tłustszy kawałek (kawałek chudy do pieczywa "zobacz TUTAJ") pokroić na kostki i wsypać do mniejszego garnka, wlać cały wywar z szybkowara, dolać wody i dodać kostkę rosołową.

Wsypać mąkę, dodać śmietanę, postawić garnek na ogniu i cały czas mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać z czym się lubi, u mnie gotowe kluski gnocchi - dobry sposób na przygotowanie dwóch wersji mięsa w jednym szybkowarze i wykorzystanie wywaru, chudy kawałek do pieczywa, tłustszy do gulaszu, można podać z czym się lubi na obiad czy na kolację..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!