16.09.2022

kapusta kiszona z pieczarkami zasmażana...

Składniki:
kiszona kapusta 1 kg, woda 1 litr, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, papryka słodka 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, sól 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki


Kiszoną kapustę jeśli jest mocno kwaśna wypłukać z dwa razy w zimnej wodzie, ugotować kapustę do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, papryką słodką, kostką rosołową grzybową w nie wielkiej ilości wody.

Cebulę pokrojoną drobno podsmażyć na oleju, dodać pokrojone cienko pieczarki, usmażyć z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać.

Kapustę z wodą dodać do pieczarek, wymieszać, gotować z 5 minut, dodać pieprz mielony, sól, przyprawę w płynie, cukier.

Wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia.

Zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut, aby smaki się przegryzły - bardzo smaczna, aromatyczna kiszona kapusta z pieczarkami zasmażana, doskonała do obiadu ale też i do pieczywa.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!