19.09.2022

dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym...

Składniki:
dorsz czarny filety 3 sztuki duże, mąka pszenna 1/2 szklanki + tarta bułka 1/2 szklanki + kucharek 2 łyżki + pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, papryka 1 sztuka duża, cebula 3 sztuki średnie, pomidory dojrzałe 8 sztuk miękkie, olej rzepakowy 8 łyżek, cukier 3-4 łyżki, sól 2-3 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, woda 2 szklanki, ocet 10% 3-4 łyżki, czosnek niedźwiedzi 1 łyżka


Świeże, duże filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.

Mąkę wymieszać z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, kawałki ryby obtaczać w panierce i kłaść na gorący olej na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać do miski.

Pomidory, paprykę, cebulę opłukać i obrać, pomidory ze skórką pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować, cebulę pokroić drobno i na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, dodać pokrojoną drobno paprykę i smażyć z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, wlać zmiksowane pomidory, wodę, ocet, wsypać cukier, pieprz mielony, sól, czosnek niedźwiedzi i gotować z 3 minuty.

Od razu z patelni wylać wszystko na dorsza, zostawić po wystygnięciu w lodówce najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - smaczny dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym, idealne danie na zakąskę lub jako samodzielne danie do pieczywa.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!