Składniki:
cebula 3 sztuki większe, czosnek 5 ząbków, olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka
ryż 4 woreczki po 100 gram, kucharek 4 łyżki, przyprawa w płynie 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, jajka 3 sztuki "L", mielona łopatka 60 dag, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
kapusta młoda 3 główki większe,
woda 1 litr,
przyprawa w płynie 3 łyżki,
olej do wysmarowania 2 łyżki
Na patelni z olejem podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypać paprykę i chwilkę razem podsmażać, wystudzić.
Do miski wsypać ugotowany ryż w nie solonej wodzie,kucharka, pieprz mielony czarny i ziołowy, dodać mięso mielone z łopatki, cebulę z patelni, jajka i wszystko ręką dokładnie wyrobić do połączenia składników.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku kapustę i ściągać z główki kapusty liście, z wystudzonych ścinać nożykiem gruby nerw.
Na każdy liść nakładać farsz i ciasno zawijać liście, z reszty farszu
"zobacz TUTAJ"
smażyć kotlety.
Brytfanna z pokrywką, brytfannę wysmarować olejem, na dnie rozłożyć nie potrzebne liście, na liściach układać zawinięte gołąbki.
Na gołąbkach położyć resztę liści, wlać wodę z przyprawą w płynie, przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół 40 minut, potem zdjąć pokrywkę i w termoobiegu na 160C piec 15 minut - z młodej kapusty najlepsze gołąbki, pieczone w brytfannie w piekarniku są mięciutkie, aromatyczne, nam smakują również na zimno, z reszty farszu smażę kotlety na patelni...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!