16.02.2022

smaczne drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach...

Składniki:
mąka tortowa 55 dag, cukier 1 szklanka, drożdże suche 7 gram 1 opakowanie, sól 1 szczypta, jajka 5 sztuk "M", palma 8 dag stopiona, gorąca mleko 220 ml zimne, śliwki 10 sztuk, jabłka 3 sztuki

kruszonka: cukier 100 gram, mąka krupczatka 150 gram, palma 100 gram miękka


Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, suche drożdże, szczyptę soli, wymieszać, wbić jajka.

Palmę stopić i do gorącej wlać zimne mleko, jest szybko letnie i wlać do mąki, mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 6 minut, miskę nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na cieście poukładać śliwki bez pestek, plastry jabłek bez skórek.

Z podanych składników utrzeć mikserem sypką, drobną kruszonkę, posypać nią owoce.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne na szybko przygotowane ciasto drożdżowe na suchych drożdżach, jabłka i śliwki z kruszonką dodają smaku..........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!