Składniki:
mąka tortowa 55 dag,
cukier 1 szklanka,
drożdże suche 7 gram 1 opakowanie,
sól 1 szczypta,
jajka 5 sztuk "M",
palma 8 dag stopiona, gorąca
mleko 220 ml zimne,
śliwki 10 sztuk,
jabłka 3 sztuki
kruszonka: cukier 100 gram,
mąka krupczatka 150 gram,
palma 100 gram miękka
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, suche drożdże, szczyptę soli, wymieszać, wbić jajka.
Palmę stopić i do gorącej wlać zimne mleko, jest szybko letnie i wlać do mąki, mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 6 minut, miskę nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na cieście poukładać śliwki bez pestek, plastry jabłek bez skórek.
Z podanych składników utrzeć mikserem sypką, drobną kruszonkę, posypać nią owoce.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne na szybko przygotowane ciasto drożdżowe na suchych drożdżach, jabłka i śliwki z kruszonką dodają smaku..........SMACZNEGO!!!
Super klasyczne drożdżowe ciasto <3
OdpowiedzUsuń