21.12.2021

szybkowar-smaczna zupa fasolowa...

Składniki:
szybkowar: fasola Jaś 1 opakowanie 400 gram, woda 2 litry, jałowiec 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki

okrasa: olej rzepakowy 8 łyżek, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 sztuka mniejsza, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki

włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk średnie, woda 2 litry, sól 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki


Fasolę jaś moczyć z 12 godzin w wodzie, po moczeniu wodę wylać, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, fasolę gotuję wieczorem i rano gotuję zupę.

Do garnka wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, wlać wodę, fasolę z wywarem z szybkowara i gotować do miękkości ziemniaków.

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, kiełbaskę obraną z flaka, za mocno nie zrumienić, wsypać paprykę ostrą i słodką, wymieszać.

Okrasę dodać do zupy, gotować z 5 minut, dodać soli, pieprz mielony, majeranek - doskonała zupa fasolowa, jest rozgrzewająca, sycąca, okraszona kiełbaską chudą nie jest za tłusta, fasola osobno ugotowana w szybkowarze jest szybko miękka i dzięki temu zupa jest szybko gotowa........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!