1.12.2021

pyszne mocno śliwkowe ciasto ucierane...

Składniki:
jajka 6 sztuk "L", palma 15 dag miękka, cukier 1 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 1 kg duże, cukier puder 1 szklanka, kwasek cytrynowy 3 szczypty, gorąca woda 2 -3 łyżki


Składniki temperatura pokojowa = cukier, miękki tłuszcz, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać ćwiartki śliwek (duże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i połówki przekroić jeszcze na połowę) skórką do dołu.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.

Cukier puder wymieszać z kwaskiem cytrynowym i gorącą wodą, polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia lukru - bardzo mocno śliwkowe ciasto ucierane, ciasto jest lekkie, delikatne, nasączone sokiem z pieczonych śliwek i kwaskowatym lukrem.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!