Ugotować ryż nie solonej wodzie, wylać na sito i dobrze odcedzić z wody i wystudzić.
Do miski włożyć mielone mięso z łopatki, dodać ryż, jajka, suszoną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulę, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, przyprawę w płynie, bułkę odciśniętą z wody i wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Keksówka silikonowa 22 cm, do formy włożyć masę mięsną porcjami dobrze ubijając w formie, tępą stroną noża maczanym w oleju ponacinać skośną kratkę.
W nagrzanym piekarniku na 210 C, grzanie góra/dół, piec 40 minut, następnie w 150 C na termoobiegu piec 10 minut aby wierzch się przypiekł i odparował nadmiar płynu, dobrze wystudzony wyjąć na talerz - prosty, łatwy, szybki pieczony pasztet mięsno-ryżowy jest doskonałym domowym pasztetem do pieczywa.......SMACZNEGO!!!
Muszę wypróbować ten przepis, wygląda wspaniale, a w takiej wersji z dodatkiem ryżu jeszcze nie jadłam. Zazwyczaj piekę w wersji wegetariańskiej lub klasyczny mięsny z królika.https://sprawdzonakuchnia.pl/pasztet-z-krolika/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję i polecam z ryżem, można też zamiast ryżu dodać kaszy pęczak...pozdrawiam😍
Usuń