10.10.2021

Z rękawa kurczak pieczony w papryce...

Składniki:
kurczak świeży 1,70 kg, przyprawa pikantna do drobiu 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżka, papryka 8 sztuk średnie


Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na porcje.

Do miski wsypać przyprawę pikantną do drobiu, wlać przyprawę w płynie, pieprz mielony, czosnek granulowany i wymieszać.

Włożyć porcje kurczaka i mocno natrzeć z każdej strony, schować do lodówki na całą noc.

Do rękawa włożyć kurczaka, dodać oczyszczone, pokrojone papryki na połowę, rękaw zawiązać i włożyć do foremki, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, kurczaka piec 50 minut.

Następnie rękaw rozciąć na środku, papryki odsunąć na boki i piec w termoobiegu na 150C 25 minut, kurczak się przypiecze, wywar jest idealnym sosem - kurczak pieczony w rękawie jest szybciej gotowy, jest soczysty, dzięki dodaniu papryki jest aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!