12.09.2021

najlepsze ciasto mocno śliwkowe i łatwe,szybkie...

Składniki:
jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, olejek pomarańczowy 5 kropli, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 3/4 kg


Składniki temperatura pokojowa = do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i olejek pomarańczowy, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki z 1 minutę na dość gęste ciasto.

 

Forma silikonowa niska 25 cm i jedna silikonowa mała 15 cm (do pracy męża), ciasto rozsmarować w formach, wygładzić wierzch.

Na cieście poukładać gęsto umyte i wypestkowane śliwki skórką do dołu.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - najlepsze ciasto mocno śliwkowe, lubimy , aby ciasta nie było za dużo ale śliwek sporo, ciasto jest idealną bazą do wielu owoców........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!