16.09.2021

babka kakaowa z jabłkami bez miksera...

Składniki:
jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 3/4 łyżeczki, kakao 4 łyżki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, cukierki 12 sztuk, jabłka 2 sztuki większe, cukier puder - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa = do miski dodać jajka, cukier i rózgą wymieszać energicznie, wsypać mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wlać mleko, olej i rózgą połączyć składniki.

Do ciasta wsypać kawałeczki cukierków w białej i ciemnej czekoladzie i wymieszać.

Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, ciasto wlać do formy, dodać jabłka pokrojone w kostkę i łyżką wmieszać w ciasto.

Piekarnik nagrzany na 200C grzanie góra/dół, babkę piec około 55-60 minut do suchego patyczka.

W formie babkę dobrze wystudzić i zimną wyjąc z formy, przed podaniem posypać cukrem pudrem - wyjątkowo smaczna babka kakaowa z cukierkami w białej czekoladzie i jabłkami, ciasto jest wilgotne, puszyste........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!