4.08.2021

ze świeżych pomidorów pomidorowa z ryżem na rosole...

Składniki:
cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżka, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, pomidory dojrzałe 1,5 kg, rosół drobiowy 2 litry, sól czosnkowa 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, śmietana 12% 200 gram, woda 200 gram, ryż 2 woreczki


Na oleju w garnku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z cukrem na złocisto, do cebuli wlać świeże , mocno dojrzałe opłukane zmiksowane pomidory ze skórką.

Do pomidorów wlać rosół lub wodę z kostką rosołową, zagotować i gotować z 10 minut.

Dodać sól czosnkową, pieprz mielony, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, wsypać koperek i tylko zagotować, zdjąć z ognia.

 

Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić na durszlaku i podawać z zupą pomidorową - bardzo smaczna, sycąca zupa ze świeżych pomidorów na rosole, zupa jest idealne w sezonie świeżych pomidorów........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!