24.08.2021

bardzo soczyste kotlety mielone z łopatki na obiad...

Składniki:

mielona łopatka wieprzowa 80 dag, bułka pszenna do moczenia 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", śmietana 18% gęsta 2 łyżki, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka średnia, bułka tarta 4 łyżki, smalec 1/2 kostki 

 

Do miski włożyć mieloną łopatkę, posiekaną cebulę, odciśniętą z wody bułkę pszenną, dodać jajka, gęstą śmietanę, bułkę tartą, przyprawę do wieprzowiny, pieprz mielony, kucharka i masę ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.

Formować nie za duże kule mielonego mięsa z 2 cm wysokości, obtaczać w mące.

 

Na gorący smalec kłaść kule, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.

 

Podawać z ugotowanymi ziemniakami, fasolką szparagową, kalafiorem lub innymi dodatkami jakie się lubi - kotlety mielone z łopatki są bardzo soczyste, delikatne dzięki dodaniu gęstej śmietany do masy i są dobrze wyrobione.........SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!