22.07.2021

smaczna kasza gryczana z gulaszem i buraczkami

Składniki:
kasza gryczana 2 szklanki, szynka bez kości 50 dag, smalec 1 łyżka, cebule 2 sztuki, papryka czerwona 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, śmietana 12% 100 gram, woda 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki

buraczki: smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, cukier 3 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki

Buraczki w łupinach ugotować do miękkości (gotuję w szybkowarze 45 minut), wystudzone obrać i w rozdrabniaczu porcjami zmiksować, cebulę na smalcu podsmażyć z cukrem, dodać buraczki, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy i podsmażać z 3 minuty mieszając, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i na durszlaku odcedzić.

Pokroić w kostkę cebule, papryki, do garnka se smalcem dać pokrojone w kostkę mięso, zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 5 minut, dodać paprykę, czosnek i podsmażać z 5 minut.

Wlać wodę, dodać kostkę rosołową, sól, pieprz mielony i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, podać z kaszą i buraczkami. - Idealne danie obiadowe dla lubiących różne kasze w tym gryczane, gulasz jest idealnym dodatkiem do kaszy z buraczkami.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!