18.06.2021

pyszna drożdżówka z owocami, kruszonką...

Składniki:
drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło stopione 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "XL", jabłka 5 sztuk większe, morele 10 sztuk, żurawina suszona 5 łyżek

mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 1/2 szklanki, masło 12,5 dag miękkie

cukier puder 1 szklanka, gorąca woda 2-3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka

Swieże drożdże wymieszać w misie robota łyżką cukru, mąki i 1/2 szklanki letniego mleka, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem i aromat migdałowy, hakiem robota wyrabiać z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć ciasto do formy.

Na wierzch ciasta rozłożyć starte jabłka na grubszych oczkach, ćwiartki moreli, posypać suszoną żurawiną.

Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę i rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić.

Z podanych składników wymieszać nie za rzadki lukier i polać na kruszonkę - nasza ulubiona drożdżówka z owocami, możemy taką drożdżówkę jeść od rana do wieczora zamiast innych słodyczy......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!