24.04.2021

najlepsza młoda kapusta z marchewką...

Składniki:
kapusta młoda 4 główki średnie, smalec 2 łyżki, boczek wędzony 20 dag, cebula 1 sztuka większa, marchew 4 sztuki średnie, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1,5 łyżeczki, sól czosnkowa 2-3 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, koperek 2 pęczki, mąka pszenna 3 łyżki

Mode kapusty przekroić na połowę, usunąć twarde liście, opłukać i w dużej misce pokroić nie za drobno, usunąć głąb.

W garnku na smalcu zrumienić boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojoną cebulę, starte marchewki, podsmażać z 5 minut, mieszać.

Do garnka wsypać porcję pokrojonej kapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać.

Do kapusty dodać kostki rosołowe, wsypać paprykę ostrą, pieprz mielony, sól czosnkową, gotować do miękkości kapusty.

Wsypać koperek posiekany, mąkę pszenną i szybko wymieszać w garnku, po chwili zdjąć z ognia i można kapustę jeść - najlepsza młoda kapusta z dodatkiem marchewki, boczku wędzonego i koperku, jest doskonała i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Akurat przepis na czasie. Dziękuję i dodaję do ulubionych,jak i kiedyś sprawdzony
    od Ciebie- młoda na białej kiełbasie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!