19.04.2021

ciasto z wiśniami i pianką bezową...

Składniki:
jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki, wiśnie 1 kg

pianka bezowa: białka 2 szklanki, cukier puder 10 łyżek, ocet jabłkowy 2 łyżeczki

Do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.

Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Do dwóch keksówek silikonowych 20 cm wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i na cieście rozłożyć gęsto wiśnie bez pestek, ciasta podpiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 35 minut.

Pod koniec podpiekania ciasta ubić zimne białka na pianę, wsypać puder cukier, wlać ocet jabłkowy i ubić na mocno sztywną pianę.

Po 35 minutach podpiekania ciasta pianę wyłożyć na ciasta i piec dalej w 180C jeszcze 20 minut - bardzo łatwe, szybkie, smaczne, delikatne ciasto ucierane z wiśniami i z pianką bezową, idealny deser na każdą okazję i wykorzystanie nadmiaru białek.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!